Lucruri Folositoare Pentru Case cu Mult Soare

Etniile din România, în prim plan!

Etniile din România, în prim plan!
20 noiembrie 2017 De altădată
In Blog, Fără categorie

Fundația Arta a lansat o serie de 10 filme despre 10 dintre vechile minorități din România: minorități mari sau foarte mici, minorități cunoscute sau, dimpotrivă, complet necunoscute majorității.

Cele 10 minorități sunt toate parte dintre cele reprezentate în Parlamentul României: maghiari, germani, evrei, romi, armeni, ucraineni, polonezi, turci, tătari și ruși lipoveni.

Personajul filmului despre minoritatea maghiară este Sandor Miklos, editor imagine în viața profesională, pasionat de dans în viața de după serviciu, care ne introduce în dansurile tradiționale și tradiția dansului la maghiari.

Minoritatea germană din Bistrița – mult mai puțin cunoscută decât cea din Sibiu sau Brașov – ne este prezentată de Thomas Hartig, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistrița, printr-o incursiune în câteva dintre satele din jurul Bistriței și întâlniri cu câțiva dintre ultimii sași care mai trăiesc în zonă.

O istorie a prezenței evreilor în Cluj-Napoca ne este prezentată prin ochii tânărului blogger Ariel Constantinof, care vizitează locuri și stă de vorbă cu oameni, află povești și filtrează o experiență nouă și diferită.

Învățăm și înțelegem lucruri noi despre minoritatea roma prin intermediul lui Lali Gabor, din neamul gaborilor, care încă practică unul dintre meșteșugurile lor tradiționale – prelucrarea metalelor.

Pe armeni îi cunoaștem într-un oraș despre care puțină lume știe că a avut cândva un nume dat chiar de această minoritate: armenii din Armenopolis, actualul oraș Gherla.

La granița de nord a României mergem să îi cunoaștem pe ucraineni, despre care – din nou – puțină lume știe că reprezintă a treia cea mai numeroasă minoritate din România. Ghidul este Maria Cinga, ea însă realizatoarea unei emisiuni TV la televiziunea publică, studioul din Cluj.

Polonezii – minoritate puțin cunoscută, care trăiește în zona Suceava – sunt prezentați cu ajutorul a două doamne din comunitate, în două sate din zonă, prin obiceiuri, tradiții, dansuri și monumente.

Despre turcii din România – vechea minoritate turcă, noua minoritate turcă și relațiile dintre ele – vorbim cu o doamnă absolut specială, Fatma Yilmaz, istoric. Informațiile nu sunt doar prezentate, ci sunt puse în context, alături de ritualul de pregătire și servire a cafelei turcești – la ibric și cu caimac.

Pentru a-i cunoaște pe tătari, ne plimbăm printr-unul dintre satele dobrogene cu o comunitate în care încă se mai regăsesc obiceiuri vechi.

Povestea rușilor lipoveni din Delta Dunării o aflăm într-un sat unde a fost cândva una dintre cele mai izolate, dar mai numeroase comunități, dar unde astăzi mai trăiesc doar câteva zeci de locuitori.

Filmele pot fi vizionate pe site-ul mereualaturi.ethnicmarket.ro., alături de alte informații despre proiect, precum și povești despre minoritățile prezentate.

Recensamântul din 2011 arată că în România trăiesc câteva zeci de minorități, care reprezintă circa 11% din populația țării.

Filmele sunt realizate în cadrul proiectului Mereu alături – povești ale vechilor minorități din România, proiect finanțat de AFCN, și în parteneriat cu platforma editorială ethnicmarket.ro

Regizorul filmelor este Dan Curean, realizator de film documentar, profesor, autor al unor filme cum ar fi Gone Wilde, film despre caii sălbatici din Delta Dunării, premiat la numeroase festivaluri internaționale.

Pentru informații suplimentare:

Coordonator proiect: Cătălina Zorojanu 0724-519.747

Adresă email: [email protected]

 

Despre Fundația Arta:

Fundația Arta are ca principal obiectiv realizarea de proiecte culturale, artistice, de educație prin artă și își leagă numele de realizarea unor proiecte de filme documentare sau serii de filme tematice proiectate și premiate la diferite festivalul naționale și internaționale.

Despre ethnicmarket.ro:

Platforma Ethnic Market este un proiect editorial unic care îşi propune să dezvăluie cultura, obiceiurile şi tradiţiile etniilor din România şi să le promoveze prin evenimente inedite. Ceea ce astăzi este promovat la nivel european ca un exerciţiu de toleranţă şi multiculturalitate, România a trăit firesc de sute de ani. Fiecare dintre etniile din România a dăruit puţin din sufletul său pentru casa în care a fost primită. Ethnic Market este un proiect pornit de la credinţa că multiculturalitatea şi diversitatea sunt terenul fertil pentru democraţie şi buna înţelegere.

Despre AFCN

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este o instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel național de peste 10 ani. Înființată în 2005 AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare și selecție.

 Misiunea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) este să susţină creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, să contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice precum şi să încurajeze accesul cât mai larg al publicului la cultură.

 

Comments (0)

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*