Lucruri Folositoare Pentru Case cu Mult Soare

Covată mare de lemn

Covată mare de lemn

300,00 lei

Covata din lemn scobita din lemn de salcie. Doar in covata de lemn se fac cozonacii adevarati!

000
  • Este scobită manual în lemn de salcie.
  • Dimensiunile orientative sunt 66×37 cm (fiecare covată este unicat, iar dimensiunile pot diferi ușor).
  • Este perfectă pentru frământatul cozonacilor și al pâinii.

 

Pentru noi, o covată mare înseamnă cozonaci ca acasă la buna. 

Calzi si aburinzi, cozonacii ne trimit într-un spațiu atemporal, într-o bucățică de timp smulsă din Rai. Nimic nu te face să simți mai puternic că se apropie o sărbătoare sfântă decât mirosul de cozonaci care cresc molcom în cuptor.
Ritualul de plămădire a cozonacilor ne-a rămas din moși strămoși și rețeta lor este aceeași an de an, așa cum am învățat-o de la mama, iar mama de la bunica, iar bunica de la mama ei și tot așa.
Cu făină bună, cernută bine și în covată de lemn, cu lapte gras de vacă și ouă cu miezul galben ca soarele, taina cozonacilor se săvârșește an de an în căldura cuptorului de acasă.
Vă spunem taina noastră, taina De altadată, de cozonaci rumeni și frumoși făcuți și crescuți în căldura lemului din covata de salcie.

Ce îți trebuie:

  • 1 kg de făină bună
  • 6 ouă de la țară
  • 300 de grame de zahăr
  • 300 de grame de unt topit
  • ½ de linguriță de coajă de lămâie
  • 1 l de lapte gras de vacă.
  • Rom
  • Sare
  • 500 grame de nuci
  • 200 grame de stafide
  • Drojdie proaspătă
  • 2 linguri de unt

Cum se fac:

  • Se dă drumul domol la cuptor în bucătărie să se încălzească ușor în așteptarea cozonacilor.
  • Ouăle se spală cu apă caldă și se curăță de pene și de noroi și apoi se sterg cu o cârpă curată. Sparge-le apoi într-un vas de ceramică și separă albușurile de gălbenușe. Fă lucrul ăsta din timp, cu o oră înainte să frămânți cozonacul și presară sare pe gălbenușuri ca să le dai culoare aprinsă care să înfrumusețeze cozonacul.
  • În același timp pune stafidele în rom și lasă-le să se îmbibe bine.
  • Cerne făina în covată.
  • Pune două linguri de făină într-un vas de ceramică, opărește-o cu lapte clocotit și amestecă continuu să nu se facă cocoloașe.
  • Când este neted, amestecul este numai bun să fie amestecat cu drojdia cât o nucă, frecată înainte cu zahăr. Amestecă-l ușor și lasă maiaua să crească acoperită, aproape de cuptor.
  • Restul de lapte se pune la foc și se amestecă cu zahărul. Focul trebuie să fie domol ca să nu dea laptele în fiert. După ce s-a topit zahărul în lapte pune coaja rasă de lămâie și puțin rom.
  • Începe acum să frămânți aluatul. În mijlocul făinii cernute în covată pune maiaua, ouăle, sarea și puțin unt topit și amestecă încet adunând mereu aluatul de pe margini. Se adaugă mereu încet unt topit ca să fie moale și lucios.
  • E important să vă zicem că asta e treabă pentru mâini zdravene! Aluatul trebuie frământat timp de vreun ceas până când face bășici. Abia atunci iese cozonacul pufos!
  • Acoperă covata cu un ștergar curat și lasă-l să crească. Cuptorul trebuie acum sa fie cald și în bucătărie temperatura trebuie să fie cam la 26-27 de grade ca să crească bine cozonacul.
  • Între timp pregătește nuca. Amestecă nuca măcinată cu 200 de grame de zahăr, cu albușele și cu stafidele scurse de rom.
  • După ce ștergarul s-a bombat, e semn că aluatul a crescut bine.
  • Întinde foaie de aluat, pune amestec de nucă pe întreaga suprafață și rulează câte un cozonac pe rând. Pune-i în formele unse cu unt (nu cu ulei!) și mai lasă-i să crească puțin cuibăriți lângă cuptor.
  • Unge cozonacii cu albuș și pune-i la cuptor la foc mediu. Dacă îi faci la cuptor de lemne, lasă-l să se mai răcorească puțin înainte de a-i băga, altfel se vor arde pe afară și vor rămâne cruzi înăuntru.
  • După ce s-au copt scoate-i și lasă-i să se răceasca în forme la temperatura camerei.
  • Copiii vor da năvală să guste din cozonac. dar dă-le câte o felie numai după două-trei ore după ce i-ai scos din cuptor. Și este momentul să îi faci să bea și o cană de lapte alături de gustosul cozonac.