Era o zi friguroasa de primavara, prima zi din saptamana dinaintea Pastelui in care se zareau razele soarelui. Am ajuns devreme la gradinita Colt de Rai din Bucuresti, nestiind exact ce ne asteapta acolo. Stiam doar ca vom lucra cu cateva grupe de copii o farfurie cu motive romanesti. Nu facusem niciodata asta, insa participasem la ateliere de pictura pentru copii.
Stiam cam la ce sa ne asteptam, mai ales ca prichindeii erau mici: linii depasite, apa varsata pe farfurie, dungi trasate in locuri in care nu trebuie sa existe si la sfarsit, cateva lacrimi din partea celor care nu vor reusi sa realizeze desenul.
Tocmai pentru ca stiam cat de dificil este, am cautat sa le oferim copiilor un desen usor de realizat dar in acelasi timp spectaculos. Vroiam sa plece acasa cu o farfurie frumoasa de care sa fie mandri ori de cate ori o vor privi.
Am desenat rand pe rand farfurii cu brauri romanesti, cu cocosul de Horezu sau cu simboluri florale si ne-am dat seama ca sunt mult prea complicate pentru indemanarea unor copii de gradinita. In cele din urma am reinterpretat un motiv solar, desprins din frumoasa ceramica de Moldova, cu motive galben, verzi si maro.
Am ales soarele pentru ca ne-am gandit ca le putem povesti mai usor despre importanta simbolurilor din ceramica traditionala si despre modul in care oamenii erau convinsi ca le influenteaza viata.
Cu toate acestea in minte si in suflet am ajuns in gradinita unde am aflat ca vom lucra deodata cu toti copiii din gradinita, peste 140 de copii!
Sincer, am crezut ca nu vom putea lucra si ca nu vom reusi sa le oferim copiilor un moment frumos de care sa se bucure.
Dar surpriza noastra a fost mare. De la grupele mici la cele mari, toti copiii au reusit sa picteze farfuriile cu modelul creionat anterior. Chiar daca celor mici le-am indicat faptul sa picteze doar cu galben soarele, necrezand ca vor putea picta braul verde, ei s-au ambitionat si au reusit sa picteze cu atentie toate elementele.
Am avut o experienta deosebita in care ne-a uimit dragostea copiilor pentru frumos si curiozitatea lor pentru tot ceea ce fac. Intrebarile au curs din toate partile si le-am raspuns rand pe rand tuturor: de ce este verde in jurul soarelui? (este natura care inverzeste), de ce sunt fructele rosii? (pentru ca le-a incalzit soarele si s-au copt).
Am fost impresionati de copii, de atentia cu care erau obisnuiti sa lucreze si chiar de originalitatea lor. Am avut farfurii realizate impecabil, in care modelul era atent trasat si pictat, dar am avut si farfurii in care copiii au dat drumul imaginatiei si au creat flori bogate in loc de micile bobite rosii sau au reinterpretat soarele asa cum il vedeau si simteau: mare, stralucitor si puternic.
Nu a fi ajuns sa ne bucuram de o experienta atat de frumoasa daca nu ni s-ar fi povestit lucruri frumoase despre copiii de la gradinita de catre Ana Nicolescu. A fost cea care ne-a facut sa indraznim sa interactionam si sa lucram cu copii atat de mici si sa le transmitem cate ceva din frumusetea motivelor traditionale romanesti. Ii multumim pentru pasiunea pe care o arata fata de copii si pentru dorinta de a le oferi lucruri noi, interesante, care sa le dezvolte dragostea pentru frumos.
Am plecat incarcati de un sentiment de implinire si de bucuria ca am reusit sa ii atragem pe cei mici in lumea motivelor romanesti. A fost un prim pas, insa cu siguranta ca vor urma alte si alte actiuni prin care sa transmitem mai departe frumusetea traditiilor romanesti.
Lasă un răspuns