Lucruri Folositoare Pentru Case cu Mult Soare

Covata lemn mare

Covata lemn mare

300,00 lei

Covata din lemn scobita din lemn de salcie. Doar in covata de lemn se fac cozonacii adevarati!

Cod Produs: VES31 Categorii: ,
000
  • Scobita manual in lemn de salcie.
  • Dimensiuni orientative 66×37 cm (fiecare covata este unicat, iar dimensiunile pot diferi usor).
  • Perfecta pentru framantatul cozonacilor si al painii.

 

Cozonaci ca acasa la buna

Calzi si aburinzi, cozonacii ne trimit intr-un spatiu atemporal, intr-o bucatica de timp smulsa din rai. Nimic nu te face sa simti mai puternic ca se apropie o sarbatoare sfanta decat mirosul de cozonaci care cresc molcom in cuptor.
Ritualul de plamadire a cozonacilor ne-a ramas din mosi stramosi si reteta lor este aceeasi an de an, asa cum am invatat-o de la mama, iar mama de la bunica, iar bunica de la mama ei si tot asa.
Cu faina buna, cernuta bine si in covata de lemn, cu lapte gras de vaca si oua cu miezul galben ca soarele, taina cozonacilor se savarseste an de an in caldura cuptorului de acasa.
Va spunem taina noastra, taina De altadata, de cozonaci rumeni si frumosi facuti si crescuti in caldura lemului din covata de salcie.

Ce iti trebuie

  • 1 kg de faina buna
  • 6 oua (bio daca nu ajungi la tara)
  • 300 de grame de zahar
  • 300 de grame de unt topit
  • ½ de lingurita de coaja de lamaie
  • 1 l de lapte gras de vaca.
  • Rom
  • Sare
  • 500 grame de nuci
  • 200 grame de stafide
  • Drojdie proaspata
  • 2 linguri de unt

Cum se fac

  • Se da drumul domol la cuptor in bucatarie sa se incalzeasca usor in asteptarea cozonacilor.
  • Ouale se spala cu apa calda si se curata de pene si de noroi si apoi se sterg cu o carpa curata. Sparge-le apoi intr-un vas de ceramica si separa albusurile de galbenuse. Fa lucrul asta din timp cu o ora inainte sa framanti cozonacul si presara sare pe galbenusuri ca le dai culoare aprinsa care sa infrumuseteze cozonacul.
  • In acelasi timp pune stafidele in rom si lasa-le sa se imbibe bine.
  • Cerne faina in covata
  • Pune doua linguri de faina intr-un vas de ceramica, opareste-o cu lapte clocotit si amesteca incontinuu sa nu se faca cocoloase.
  • Cand este neted, amestecul este numai bun sa fie amestecat cu drojdia cat o nuca frecata inainte cu zahar. Amesteca-l usor si lasa maiaua sa creasca acoperita, culcusita aproape de cuptor.
  • Restul de lapte se pune la foc si se amesteca cu zaharul. Focul trebuie sa fie domol ca sa nu dea laptele in fiert. Dupa ce s-a topit zaharul in lapte pune coaja rasa de lamaie si putin rom.
  • Incepe acum sa framanti aluatul. In mijlocul fainii cernute in covata pune maiaua, ouale, sarea si putin unt topit si amesteca incet adunand mereu aluatul de pe margini. Se adauga mereu incet unt topit ca sa fie moale si lucios.
  • Am uitat sa va zicem ca asta e treaba pentru maini zdravene! Aluatul trebuie framantat timp de vreun ceas pana cand face basici. Abia atunci iese cozonacul pufos!
  • Acopera covata cu un stergar curat si lasa-l sa creasca. Cuptorul trebuie acum sa fie cald si in bucatarie trebuie sa fie cam la 26-27 de grade ca sa creasca bine cozonacul.
  • Intre timp pregateste nuca. Amesteca nuca macinata cu 200 de grame de zahar, cu albusele si cu stafidele scurse de rom.
  • Dupa ce stergarul s-a bombat, e semn ca aluatul a crescut bine .
  • Intinde foaie de aluat, pune amestec de nuca pe intreaga suprafata si ruleaza cate un cozonac pe rand. Pune-i in formele unse cu unt (nu cu ulei!) si mai lasa-i sa creasca putin cuibariti langa cuptor.
  • Unge cozonacii cu albus si pune-i la cuptor la foc mediu. Daca ii faci la cuptor de lemne, lasa-l sa sa mai racoreasca putin inainte de a-i baga, altfel se vor arde pe afara si vor ramane cruzi inauntru.
  • Dupa ce s-au copt scoate-i si lasa-i sa se raceasca in forme la temperatura camerei.
  • Copiii vor da navala sa guste din cozonac dar da-le cate o felie numai dupa doua-trei ore dupa ce i-ai scos din cuptor. Si este momentul sa ii faci sa bea si o cana de lapte alaturi de gustosul cozonac.

Recenzii(0)

Nu există încă recenzii

Doar clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot trimite o recenzie.